Kendo Kendo Iaido Iaido Naginata Naginata Jodo Jodo

 

 

Početna

Hrvatski Kendo Savez

Dokumenti

Galerija

Klubovi

Članovi

Kontakti

Kalendar

Novosti

O kendo-u

 Način na koji se kendo danas vježba nastao je prije otprilike dvije stotine godina, kada je u upotrebu došao shinai (bambusov mač) čime je omogućen siguran i slobodan trening tradicionalne vojne vještine mačevanja.

Tijekom 16. stoljeća, razdoblja kada je Japan bio potresan konstantnim nemirima i ratovima, razvoj i studij tehnika mačevanja bio je od životne važnosti. Drvene sablje korištene su za opušteniji načn vježbanja. Naposljetku, odabrane su osnove korištenja sablje, tj. fundamentalne forme nazvane kata.

U turbulentnom okruženju javljali su se brojni eksperti mačevanja svojatajući na jedan ili drugi način originalnost svoje vještine kako bi osnovali vlastitu školu. Tijekom povijesti njihov se broj popeo i do 600.

Naravno, tada je glavni cilj Bushija (ratnika) bila trenutačna smrt protivnika bez nepotrebne agonije. To je bio običaj u mačevanju.

Kata je i dalje predstavljala najvažniji element u studiju kendoa. No sama kombinacija formi nije bila dovoljna kako bi se pokrio široki spektar tehnika i situacija mačevanja. Potreba za slobodnom borbom nametnula je potrebu za razvojem shinaia i odgovarajuće zaštitne opreme.

Danas praktikanti najviše vježbaju koristeći bambusov štap dok se kate uče pomoću drvene sablje.

Kendo nas uči da stvari vidimo vlastitim očima, trenutačno reagiramo i brzo donosimo odluke. U borbi protivnika gledamo brže reagirati na njegove pokrete i ugrabiti priliku za napad. Mentalni aspekt ove interakcije između dvije osobe zahtijeva naporan i dugotrajan trening. Jedan od važnih ciljeva u treningu jest držanje konstantne budnosti i pozornosti prema protivniku, ali isto tako i na brojne situacije u našim svakodnevnim životima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 © Hrvatski Kendo Savez